Vondt i tennene? Dette bør du vite om karies og fyllingsterapi

Karies

Karies oppstår som følge av syre fra bakterier. Skaden kalles for hull i tennene eller tannråte, og er verdens vanligste ikke-smittsomme sykdom. Karies skyldes helt vanlige bakterier som finnes i munnen til alle mennesker.

Dersom munnen blir utsatt for kariogene bakterier, for eksempel bakterier som forårsaker forråtnelse, kan karies oppstå. Når karies oppstår kan du i verste fall få en kavitet, som vil si hull i tennene. Kariesangrepet starter imidlertid lenge før det utvikler hull.

God munnhygiene er viktig

God munnhygiene er et godt førsteforsvar mot kariesangrep. Her gjelder det å fjerne så mye tannbelegg som mulig, siden dette kan gi næring til kariogene bakterier. Tannplakk (belegg) består av en tynn glokyproteinhinne. Denne hinnen dannes av spytt og bakterier. Dersom belegget fester seg til matrester kan det føre til en ugunstig bakterievekst og mikroorganismer.

Karies dannes som regel der belegget er vanskelig å fjerne. Derfor er det lurt å fjerne matrester med tanntråd og tannstikker, i tillegg til en nøye tannpuss. Du kan imidlertid kun finne ut om du har et kariesangrep eller ikke ved å bestille time hos tannlegen.

Slik kan du forebygge karies

Det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til å forebygge karies. Den aller viktigste faktoren handler om godt renhold. Ved ordentlig rengjøring av tennene får du fjernet plakk og syreproduserende bakterier. Da vil også matrester, som bakteriene kan bruke som næring, forsvinne.

Samtidig bør man holde mellomrommet mellom tennene rent. Til dette kan man bruke tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster. Dersom du er usikker på hva du bør bruke mellom tennene kan tannlegen hjelpe deg med å finne ut hva som passer best for dine tenner.

Ved å bruke fluor styrker du tannemaljen din. Mange trenger bare å bruke tannpasta som inneholder fluor, mens de som enkelt får hull i tennene bør bruke ekstra fluor. Da kan man bruke fluortabletter, fluorskyll, eller effektiv fluorlakk. Sistnevnte gjøres i form av pensling hos tannlegen.

Det finnes flere ting som er helt avgjørende for hvor enkelt man kan få hull i tennene. Noen har spytt med manglende evne til å nøytralisere syre, andre produserer ikke nok spytt, og for mange har arv mye å si for hvor utsatt man er for hull i tennene.

Dersom du har et begynnende hull kan du ta kontakt med Tannlege Baggethun, slik at vi kan kontrollere tennene dine regelmessig. Da kan vi følge med på tennene, og se om hullene blir større.

Bestill time

Fyllingsterapi – Derfor må en tann repareres med en fylling

En tannfylling er en erstatning for tap av tannsubstans, og kommer i flere ulike størrelser. En tannfylling kan være et godt alternativ hvis dårlig tannemalje eller karies er årsaken til hull i én eller flere tenner. Man kan også benytte seg av en tannfylling hvis man har en brukket, misfarget eller manglende tann.

Det kan være flere grunner til at noen tenner trenger en fylling, men hull i tennene er den vanligste. Tannfraktur og fraktur av tidligere fyllinger er andre årsaker.

I dag bruker tannlegen kompositt som fyllingsmateriale etter at det ble forbudt å bruke amalgram i 2008. En Kompositt er tilsatt mikroskopiske fyllpartikler og er et lettflytende plaststoff. Denne legges i tannen og herdes ved at tannlegen lyser på den med et sterkt blått lys.

Kompositten finnes også i mange ulike tannfarger, som gjør at man kan lage estetisk pene fyllinger. Samtidig har kompositten noen begrensninger. I noen tilfeller kan den blant annet være for svak i områder hvor den blir utsatt for relativt store tyggekrefter. Her kan man alternativt bruke et keramisk innlegg eller en keramisk krone.

Hvor lenge varer komposittfyllingen?

Det er flere ting som bestemmer hvor lenge din fylling vil vare. Størrelsen på fyllingen og plasseringen på tannen er en viktig faktor. Dersom du har en liten fylling som er enkel å holde ren vil denne sannsynligvis vare lenger enn en stor fylling, hvor tilgjengeligheten for godt renhold er begrenset.

Dersom du gnisser eller presser tenner kan både tennene og fyllingene svekkes. Er du flink med renhold av tennene og har et godt kosthold, vil fyllingens levetid øke.

Hos Tannlege Baggethun bruker vi god tid på alle våre pasienter, spesielt hvis du har et ødelagt tannsett. Bestill time hos oss, så legger vi en god og detaljert plan for din tannbehandling.

Kontakt oss