Sikker og smertefri tannfyllingsbehandling i Otta

Vurderer du å gjøre en tannfyllingsbehandling? Eller kanskje har du mistet en tannfylling? Går du rundt med en løs tannfylling bør du ta kontakt med tannlegen med en gang slik at du unngår større hull under fyllingen.

Tannfyllinger betegnes som en erstatning for tap av tannsubstans, og finnes i ulike størrelser, både små fyllinger og større restaurering av tenner. Har du hull i tannen som en konsekvens av karies, eller har en dårlig tannemalje, kan en tannfylling være et godt alternativ.

Misfargede, brukket eller manglende tenner er andre årsaker til å benytte en tannfylling.

Alle tenner er i utgangspunktet godt egnet til benyttelse av tannfylling. Kommer du til oss i Tannlege Baggethun bruker vi mye og god tid til deg som pasient. Etter å ha sett på tannsettet ditt legger vi en svært detaljert plan for tannbehandlingen du skal gjennom.

Ulike tannfyllinger etter behov

I dag finnes det flere ulike typer tannfyllinger som benyttes hos tannlegen, alle har både fordeler og ulemper. De ulike fyllingene er:

  • Gullfyllinger og krone
  • Porselensfyllinger
  • Plastfyllinger

Er du usikker på hvilken tannfylling som passer best for dine tenner, eller du er nødt til å skifte ut fyllinger, kan du enkelt ta kontakt med oss på tannlege Baggethun.

Din første time kan også være en konsultasjonstime, da får tannlegen sett på munnhelsen din, og kan i tillegg gi deg noen faglige råd. Dersom man blir enig om en videre tannbehandling, vil pasienten få et kostnadsoverslag.

Du kan være trygg på at du får tilstrekkelig med informasjon om behandlingsplanen, og behandlingen begynner ikke før du som pasient forstår behandlingsplanen fullt og helt.

Hvordan foregår en tannfylling?

En tannfylling er en relativt enkel og ukomplisert tannbehandling. Tannlegen begynner prosessen med å sette lokalbedøvelse slik at tannen som skal behandles, bedøves. En eventuell gammel fylling og karies blir fjernet med bor, her er det veldig viktig at hullet er helt rengjort før fyllingen starter. Videre klargjøres området for tannfylling av tannlegen, før han eller hun legger tannfyllingen i tannen og runder av med både puss og polering.

Hvor lenge holder tannfyllingen?

Denne kan vare lenge, ofte i mange år, avhengig av tannfyllingens størrelse og posisjonen i munnen. Det er også slik at enkelte tenner blir mer belastet enn andre. Hos Tannlege Baggethun vil du få en så god informasjon som mulig om fyllinger som kan være gjenstand for både sprekk og fraktur.

Det er noen ting du bør tenke på hvis du nettopp har vært til tannlegen og fått en tannfylling. Blant annet bør du vente med å spise til bedøvelsen har gått ut. Dersom du opplever ising og ømhet, skal du vite at dette er helt normalt, selv om dette kan vare i flere måneder dersom det dreier seg om en dypere tannfylling.

Hvis du nettopp har fått en ny tannfylling kan denne kjennes litt annerledes ut mens bedøvelsen fortsatt virker. Kjenner du ingen forskjell dagen etter behandlingen kan du ta kontakt med tannlegen.

Kan tannfyllingen falle ut?

Tannfyllingen kan falle ut eller brekke enten helt eller delvis. Den vanligste årsaken til dette er at man biter på noe hardt, eller gnisser med tennene. Ofte merker man ikke at fyllingen faller ut, men man kan imidlertid merke at kantene på tennene er spisse. Man kan også oppleve utfordringer med ising.

Hvordan kan jeg finne ut at jeg trenger en tannfylling?

Dersom du har fått et stort hull i en tann, trenger du ikke å nøle med å bestille time hos tannlegen. Noen ganger kan du imidlertid få hull på noen tannflater uten å merke det. Dette finner tannlegen ut ved å bruke et speil og et sterkt lys når han eller hun undersøker tennene.

Hvis tannlegen finner ut at noe er unormalt vil dette undersøkes nærmere med egnede instrumenter. For eksempel er røntgenbilder av jekslene et glimrende diagnostisk verktøy i denne sammenhengen. Blant annet bruker ofte hull under utvikling i mellomrommene å vise seg ganske tydelig på et røntgenbilde.

Har du noen mistanker om hull, eller merker at du har mistet en bit på en tann, bør du ta kontakt med tannlegen for å sjekke dette ut.

Det er viktig å ta kontakt med tannlegen før problemene blir større enn nødvendig.

Hos Tannlege Baggethun kan du komme inn til en konsultasjonstime, så vil vi gi deg svar på hvilken behandling som egner seg best for deg og din situasjon.

Bestill time

Kontakt oss