Tannprotese

God erstatning for manglende tenner

Mangler du flere av eller alle tennene dine? Da er tannprotese et godt alternativ for deg. Ta kontakt med Tannlege Baggethun, så står vi klare til å hjelpe deg med å få tilbake snakke- og tyggefunksjonene.

Slik gjør vi det

Før du kan få en tannprotese må det tas avtrykk av kjevene dine. Avtrykkene, inkludert avtrykk av bittet sender vi så til tannteknikere som lager en individuelt tilpasset avtrykkskje og prøvemodeller av protesene med tenner. Modellene er utgangspunktet for de endelige protesene.

Det å få protese kan ofte være en lang tilvenningsprosess. Mange opplever at snakking og det å holde protesen på plass kan være utfordrende. Det er heller ikke uvanlig å få problemer med «gnagsår» etter at man har begynt med protese. Da må protesen justeres slik at dette ikke forekommer.

Protesen og eventuelle gjenværende tenner må holdes rene, derfor bør du rengjøre protesen hver morgen og kveld og eventuelt etter måltider. Rengjøringen gjøres med tannbørste og vann.

Helprotese eller delprotese?

Mangler du alle tennene i en kjeve vil en helprotese være en god løsning for deg. Har du noen tenner igjen vil en delprotese egne seg best.

Det er vakuumet som oppstår mellom ganen og protesen, i tillegg til musklene i ganen, kinn og leppe, som gjør at helprotesen holder seg på plass. Når det gjelder delprotesen så vil denne festes i de tennene som er igjen i kjeven.

Gommene vil endre seg over tid. Derfor må tannprotesen tilpasses i løpet av noen år. Du vil bli fulgt opp av tannlegen med regelmessige kontroller hvor protesen blir undersøkt og eventuelle tilpasninger blir gjort.

Hvor lang tid tar det å bli vant til å bruke en protese?

De fleste er fremmede for bruk av nye proteser. Noen synes at det er veldig ubehagelig over en lengre periode etter innsetting av protesene. Du kan forberede deg på at det krever øvelse for å spise og snakke med protese, og mange føler at munnen er fylt opp av protesene.

Den første tiden kan protesene løsne mens man spiser eller snakker, men med tiden lærer musklene i kinn og tunge å holde protesen på plass. Andre ting man kan oppleve er økt spyttproduksjon, irritasjon av proteseunderlaget og manglende plass til tungen.

Derfor er renhold av tannprotesen veldig viktig

Det er viktig at protesen rengjøres. Dersom den ikke holdes ren kan det føre til dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinnen og dårlig ånde. Du skal helst rengjøre protesen 1-2 ganger daglig med myk tannbørste eller spesialbørste.

Det er også viktig å pusse protesens innside. Her kan du benytte tannpasta med slipemiddel eller Zalo. Et annet alternativ er å bruke protese-rensemiddel, men da må du være nøye med å følge bruksanvisningen for produktet.

Dersom du benytter delprotese må du huske å pusse de gjenstående tennene. Disse tennene er mer utsatt for hull og tannkjøttproblemer enn normalt. Fluorbruk og godt renhold er helt nødvendig.

Bestill time

Hvis protesen ikke sitter godt

Dersom protesen ikke er ordentlig festet kan du benytte et festemiddel som du smører under den. Festemiddelet limer protesen til slimhinnen. Man kan bruke flere forskjellige festemidler, men mange anbefaler Corega, som er et kremformet festemiddel.

Kan jeg bruke protesen på nattestid?

Dette er opp til hver enkelt. Dersom du plages med smerter i kjeveledd og ansiktsmuskulatur kan det være stabiliserende og avslappende å bruke protesen om natten.

Manglende tenner fører ofte til negativ livskvalitet

Mennesker som mangler tenner har gjerne et dårlig selvbilde. I tillegg til praktiske problemer som snakking og tygging, er det mange som skjuler sine smil på grunn av mistrivsel med hvordan de ser ut uten tenner.

Fordeler og ulemper med protese

En protese er et relativt raskt og rimelig alternativ. Siden den er avtakbar, gjelder ikke like høye krav til munnhygiene som for eksempel ved faste tannerstatnings-løsninger gjør. Det at protesen ikke sitter fast kan også være en ulempe. Protesen kan forårsake blant annet gnagsår, talevansker og smaksforstyrrelser.

Har du gått uten tenner over en lang periode vil kjevebeinet trekke seg noe tilbake. Dette innebærer at protesen vil få et dårligere feste og må derfor justeres eller gjøres om når det har gått litt tid. Mange pasienter velger derfor å feste protesen til et implantat eller å lage en tannbro.

Har du spørsmål eller andre henvendelser om proteser så kan du enkelt ta kontakt med oss på tlf. 61 23 17 00 eller på e-post post@tannlegebaggethun.no.

Kontakt oss