Tannprotese

God erstatning for manglende tenner

Mangler du flere av eller alle tennene dine? Da er tannprotese et godt alternativ for deg. Ta kontakt med Tannlege Baggethun, så står vi klare til å hjelpe deg med å få tilbake snakke- og tyggefunksjonene.

Slik gjør vi det

Før du kan få en tannprotese må det tas avtrykk av kjevene dine. Avtrykkene, inkludert avtrykk av bittet sender vi så til tannteknikere som lager en individuelt tilpasset avtrykkskje og prøvemodeller av protesene med tenner. Modellene er utgangspunktet for de endelige protesene.

Det å få protese kan ofte være en lang tilvenningsprosess. Mange opplever at snakking og det å holde protesen på plass kan være utfordrende. Det er heller ikke uvanlig å få problemer med «gnagsår» etter at man har begynt med protese. Da må protesen justeres slik at dette ikke forekommer.

Protesen og eventuelle gjenværende tenner må holdes rene, derfor bør du rengjøre protesen hver morgen og kveld og eventuelt etter måltider. Rengjøringen gjøres med tannbørste og vann.

Helprotese eller delprotese?

Mangler du alle tennene i en kjeve vil en helprotese være en god løsning for deg. Har du noen tenner igjen vil en delprotese egne seg best.

Det er vakuumet som oppstår mellom ganen og protesen, i tillegg til musklene i ganen, kinn og leppe, som gjør at helprotesen holder seg på plass. Når det gjelder delprotesen så vil denne festes i de tennene som er igjen i kjeven.

Gommene vil endre seg over tid. Derfor må tannprotesen tilpasses i løpet av noen år. Du vil bli fulgt opp av tannlegen med regelmessige kontroller hvor protesen blir undersøkt og eventuelle tilpasninger blir gjort.

Hvor lang tid tar det å bli vant til å bruke en protese?

De fleste er fremmede for bruk av nye proteser. Noen synes at det er veldig ubehagelig over en lengre periode etter innsetting av protesene. Du kan forberede deg på at det krever øvelse for å spise og snakke med protese, og mange føler at munnen er fylt opp av protesene.

Den første tiden kan protesene løsne mens man spiser eller snakker, men med tiden lærer musklene i kinn og tunge å holde protesen på plass. Andre ting man kan oppleve er økt spyttproduksjon, irritasjon av proteseunderlaget og manglende plass til tungen.