9 november, 2022

5 tips til sunnere tenner

Tannhelse er noe av det viktigste vi har fordi den direkte reflekterer din helhetlige helse. Derfor er det er viktig å ha sunne tenner og passe på at alt er som det skal være. Vi har derfor skrevet et blogginnlegg som gir deg 5 tips til sunnere tenner som tar for seg det mest essensielle for å holde din tannhelse god. Bonusen er også at jo mer du passer på dine tenner, dess vakrere blir smilet!

1. Puss tennene dine

Dette har du nok hørt en million ganger fra før, men det kan ikke sies ofte nok. Noe av det viktigste og enkleste du kan gjøre for din tannhelse er å pusse dem, og gjerne to ganger daglig. Det er viktig å pusse tennene fordi det fjerner bakterier i munnen som kan raskt bli større og da kan det skade tannemaljen, -røttene og -kjøttet, og slimhinnene i munnen.

I små mengder gjør de ikke noe skade, men de kan utvikle seg etter man har spist eller drukket, fordi det blir skapt et miljø som bakteriefloraen vil trives i. Det anbefales også bruke en elektrisk tannbørste som renser tennene mer effektivt.

2. Bruk av tanntråd

Det er ikke alltid du kommer til mellom tennene når du pusser dem. Derfor er tanntråd like viktig som å bruke som å pusse tenner. Vi anbefaler derfor at du tar med dette i rutinen din når du pusser tennene.

Det er spesielt to grunner til å bruke tanntråd. Det første er å unngå å få hull mellom tennene hvor tannbørsten ikke kommer til. Med en tanntråd kan du lett komme til i mellomrommene og det vil da fjerne matrester og bakteriebelegg. Det andre er for å unngå tannkjøttproblemer. Dette er veldig viktig fordi bakteriene kan utvikle plakk og føre til mer alvorlige problemer i tannkjøttet.

3. Ha et sunt kosthold og livsstil

Bakteriene trives i et surt miljø som blir skapt av spising og drikking, derfor er det like så viktig å tenke på å ha et sunt kosthold og livsstil. Dette innebærer å spise og drikke mindre sukkerholdige varer, fordi det øker det sure miljøet i munnen som bakteriene trives best i. I tillegg vil det sure miljøet skade og løse opp tannemaljen i munnen. Det vil ikke si at du skal gi opp sukker helt, men holde deg til et balansert kosthold og unngå raffinert sukker så mye som mulig.

Livsstilen din generelt påvirker tannhelsen og det innebærer også å være aktiv, unngå røyking, drikking, og å holde deg aktiv.

4. Rengjør tungen

På tungen kan det samle seg et belegg av bakterier og det er her de trives best fordi “piggene” på tennene er en perfekt plass for bakteriefloraen å utvikle seg. Derfor er det like viktig å pusse tungen som å pusse tennene. Å pusse tungen vil fjerne belegget. Da unngår du for det første at bakteriene utvikler seg, men det er også med på å fjerne dårlig ånde som kommer av svovel. Det er spesielt viktig å komme til helt bakerst på tungen. Det finnes også tungeskraper som fjerner belegget effektivt.

5. Munnskyll for å drepe bakterier

Sist, men ikke minst, er munnskyll en effektiv måte å drepe bakterier i munnhulen på. Dette skyller hele munnen og dreper skadelige bakterier. Dette er med på å forebygge overutvikling av bakteriefloraen hvor du ellers ikke kommer til med en tannbørste eller tanntråd. Det er en effektiv måte å unngå videre utvikling av betennelser i munnen og forebygger hull i tennene. I tillegg vil munnskyll gi deg en friskere pust og er perfekt å bruke om du har problemer med dårlig ånde.

Her finnes det ulike typer munnskyll etter behov. Du kan få tak i munnskyll med anti-bakterielle egenskaper, urtemunnskyll, munnskyll med fluor og munnskyll som tannlegen din eller apotek kan tipse deg om.

Ta en årlig undersøkelse

Ved siden av de fem tipsene du kan gjøre hjemme, er det også viktig å ta en årlig undersøkelse av tannhelsen din. En årlig kontroll er med på å gi deg et helhetlig bilde av munnen, tennene og tannkjøttet, noe som er vanskelig å finne ut av hjemme fordi eventuelle problemer ikke er så enkelt å oppdage.

En undersøkelse foregår raskt, trygt og enkelt hos oss. Vi tar en grundig undersøkelse av tennene dine og tannkjøttet og gjør det nødvendige for at du går ut herfra med en trygghet om at du har god tannhelse. Dette kan innebære at vi renser tennene og fjerner eventuell plakk som kan føre til tannkjøttproblemer og mye mer. Under undersøkelsene vil vi også finne ut av om det er behov for andre behandlinger.

Bestill en årlig undersøkelse hos oss her.

Kontakt oss