19 november, 2021

Nyheter

5 utbredte myter om dine tenner og tannpleie

Det er mange myter om dine tenner og tannpleie

Det er myter og vandrende historier om stort sett alt, og de vil sannsynligvis alltid eksistere. Mange blir fortalt fra generasjon til generasjon forskjellige påstander om for eksempel hvordan og hvorfor man skal børste tennene. Når myter sprer seg, gjør også feilinformasjon det, med mindre de er sanne. Overraskende nok er det mange myter om tannpleie – og de kan ha stor innvirkning på din tannhelse.

På klinikken opplever vi å få spørsmål som stammer fra noen av de mest utbredte mytene, og det er grunnen til at vi har bestemt oss for å avkrefte fem av dem nedenfor.

Hard og hyppig tannbørsting er bra for tennene

Det er en vanlig misforståelse at jo hardere og oftere du pusser tennene, jo sunnere og renere blir de. Faktisk er sannheten at det kan føre til mer skade. Hvis du pusser tennene flere ganger om dagen, sliter du unødvendig på tennene. I stedet skal man pusse tennene om morgenen og kvelden.

Hvis du børster for hardt, kan du risikere å få slitasje på tannemaljen slik at tannkjøttet skades og trekker seg tilbake. Hvis tannkjøttet trekker seg tilbake kan det bli eksponert og føre til smertefulle isninger i tennene.

Råd: Det er viktig å ha kontroll over den gode børsteteknikken for å holde tennene dine sunne. Børst dem to ganger om dagen med sirkulære bevegelser i to minutter. Bruk en tannpasta med fluor og husk å supplere tannbørstingen med tanntråd, slik at du også får rengjort stedene tannbørsten ikke når.

Cola etser tennene

Hvis du er glad i cola og andre syreholdige drikker, har du kanskje blitt fortalt at drikkevarene er etsende for tennene dine. Men det er altså ikke helt korrekt: Dine tenner etser ikke fysisk av å drikke cola, men brus inneholder fosforsyre og kullsyre som kan bryte ned emaljen på tennene dine.

Hvis brusinntaket ditt er veldig stort, kan det på sikt føre til at du mister tennene dine, da emaljen brytes ned og gjør tennene dine ekstra sårbare ovenfor syren. Det er derfor er en god idé å ta hensyn til hvor mye brus man inntar.

Råd: Drikk brus med et sugerør slik at du forhindrer at væsken kommer rundt i hele munnen – og drikk gjerne det hele på én gang, så tennene dine ikke utsettes for syrepåvirkning. Du kan gjerne også skylle munnen med vann eller melk etter et glass med cola for å skylle vekk de siste colarester.

Jo mer tannkrem du bruker, jo bedre

Det er en myte at jo mer tannkremen skummer i munnen, jo bedre. Mengden tannkrem påvirker ikke hvor god munnhygienen din er, eller hvor effektiv tannbørstingen er.

På den andre siden er det avgjørende for tennene at man børster riktig og regelmessig. Når det gjelder mengde tannkrem, er det en tommelfingerregel at man trenger ca. en cm; som tilsvarer en lillefingernegl.

Råd: Velg en tannkrem med 1450 – 1500 ppm fluor. Fluor bidrar til å styrke emaljen på tennene og reduserer risikoen for å få hull. Husk også å ikke skylle munnen etter å ha pusset tennene – la tannkremen sitte igjen å virke.

Hvis det ikke gjør vondt i tennene, er det ikke nødvendig å gå til tannlegen

Den årlige kontrollen hos tannlegen er helt avgjørende for din tannhelse. Selv om du ikke har tannverk eller smerter, kan det allikevel være sykdommer i startsfasen som er viktig å få behandlet.

Råd: Vi anbefaler at du besøker tannlegen 1-2 ganger i året. Husk å ha den årlige kontrollen i kalenderen, så du alltid vet når det er på tide å få sjekket tennene.

Bare sukker fra godteri gir hull i tennene

Selvfølgelig er sukkeret i godteri som vingummi, lakris og karameller skadelig for tennene i store mengder. Man må være spesielt oppmerksom på de to sistnevnte, da den klistrende konsistensen gjør at sukkeret sitter godt fast i tennene – og jo lengre sukkeret er i munnen, desto mer skade gjør det.

Det er derimot misforstått at det utelukkende er sukker fra godteri som gir hull i tennene. Det er også ofte store mengder sukker i juice og smoothies – og en av de største syndebukker er blant annet manges foretrukne mellommåltider som tørket frukt, nøtter og yoghurt.

Faktisk øker de sukkerholdige mellommåltider risikoen for karies, da tennene ikke børstes umiddelbart etterpå.

Råd: Vær alltid oppmerksom på ditt godteri- og sukkerinntak, og husk å pusse tennene grundig etter å ha spist søtsaker. Prøv også å erstatte sukkerholdig snacks med litt frukt og grønt i stedet.

Kontakt oss